Dentalni centar DentIN, Zagreb: zubni most izrađen od cirkona, grafika.

Zubni most je povoljno rješenje nedostatka jednog ili nekoliko zubi.

Zubni most

Zubni most specifično je protetsko rješenje kojim možemo premostiti mjesto na kojem nedostaje zub, a može se osloniti na postojeće zube ili na implantat.

Ukratko

Zubni most sastoji se od nekoliko zubnih krunica spojenih u niz i postavljenih preko mjesta na kojem nedostaju zubi. Doznajte više

Zubni most može se osloniti na preostale zdrave zube. Premda je to povoljnije, za takvo rješenje potrebno je žrtvovati zdrave zube. Doznajte više

Zubni most možemo ugraditi i na zubne implantate. Danas se preporučuje isključivo takva ugradnja, međutim cijena je viša, a potreban je i višemjesečni oporavak. Doznajte više

Najpovoljniji su zubni mostovi od metalkeramike, ugrađeni na postojeće zube, a estetski i zdravstveno bolja varijanta jest ugradnja na implantate. Doznajte više 

Cijena zubnog mosta ovisi o načinu ugradnje, materijalu izrade i veličini zubnog mosta. Vijek trajanja zubnog mosta ovisi o održavanju, a garancija iznosi 7 godina. Doznajte više

Ne morate sami istraživati.

Pitajte nas.

Rado ćemo Vam odgovoriti.

Osnovno o zubnom mostu

Zubni most sastoji se od minimalno dvije, ali najčešće 3 do 5 zubnih krunica čvrsto spojenih u jedan protetski rad. Glavna prednost zubnog mosta u odnosu na mobilne proteze je njegova stabilnost, ali i  fleksibilnost primjene. Često je zubni most najjednostavnije rješenje za nedostatak zubi.

Dentalni centar DentIN, Zagreb: zubni most izrađen od cirkona, grafika.
Bezmetalni zubni most od 4 krunice.

Postoje dva načina kako možemo ugraditi zubni most. Možemo ga ugraditi na zdrave zube ili na zubne implantate. Oba rješenja imaju prednosti i nedostatke. Stoga u dogovoru s pacijentom pronalazimo najbolji omjer između ostvarivih opcija, s jedne strane, te potreba i želja pacijenta, s druge.

Ugradnja zubnog mosta na postojeće zube

Sanacija usne šupljine

Prvi korak jest provjera postojećeg zdravstvenog stanja usne šupljine. Prije ugradnje zubnog mosta potrebno je sanirati sve zube zahvaćene karijesom kao i upalne procese i bolesti parodonta kao što su gingivitis ili parodontitis.U nekim slučajevima, stomatolog će morati izvaditi zub koji ne može spasiti, a priječi ugradnju zubnog mosta.

Uzimanje otiska

Nakon temeljite pripreme uzima se otisak koji će zubnom tehničaru dati točan izgled mjesta po kojem treba oblikovati zubni most. Dok traje izrada trajnog protetskog rješenja koje se peče u zubnoj keramici pacijent može nositi privremeni zubni most. On se ne pričvršćuje trajno, a izrađuje se od materijala koji su dovoljno čvrsti da podnesu normalno žvakanje hrane.

Oblikovanje nosača mosta

Zubi koji će biti nosači zubnog mosta moraju se oblikovati. To znači da ih treba izbrusiti kako bi mogli prihvatiti most koji se na njih cementira posebnim čvrstim ljepilom.

Dentalni centar DentIN, Zagreb: brušenje zubi nosača za zubni most, grafika.
Brušenje zubi nosača za zubni most.

Proba i cementiranje trajnog zubnog mosta

Prije postavljanja trajnog zubnog mosta potrebno je prilagoditi ga Vašem zagrizu. U ovoj fazi vrši se proba i dorada zubnog mosta kako bi Vam savršeno odgovarao. Nakon izvršenih proba i dorada, stomatolog cementira zubni most trajnim ljepilom.

Cijeli postupak od prvog dolaska do postavljanja trajnog zubnog mosta na zdrave zube traje od 10 do 20 dana, ovisno o potrebnoj doradi i složenosti rada.

Dentalni centar DentIN, Zagreb: isprobavanje zubnog mosta na gipsanom modelu.
Isprobavanje zubnog mosta na gipsanom modelu.

Glavni nedostatak ugradnje zubnog mosta na zdrave zube jest upravo žrtvovanje zdravih zubi. Iz tog se razloga preporučuje ugradnja zubnog mosta na zubne implantate.

Zubni most na implantatima

Dentalni centar DentIN, Zagreb, Trešnjevka: crtež zubnog implantata

Provjera stanja čeljusne kosti

Postupak ugradnje zubnog mosta na zubne implantate uvelike se razlikuje od ugradnje zubnog mosta na susjedne zube. Osim provjere u kakvom su stanju zubno meso i okolni zubi, moramo provjeriti i u kakvom je stanju čeljusna kost. Ukoliko zub već dugo nedostaje, čeljusna kost može se suziti ili sniziti. To zovemo resorpcija kosti. U tom slučaju bit će potrebno nadograditi zubnu kost kako bismo mogli ugraditi zubni implantat.

Dentalni centar DentIN, Zagreb: zubni most na zubnim implantatima, grafika.
Ilustracija zubnog mosta na implantatima.

Ugradnja implantata

Ako su ispunjeni svi preduvjeti, možemo ugraditi zubne implantate. Riječ je o jednostavnom postupak koji se obavlja u lokalnoj anesteziji i za pacijenta je manje neugodan od vađenja zuba.

Dentalni centar DentIN, Zagreb: podizanje sinusa ugradnjom koštanog nadomjestka, Sinus Lift.
Podizanje sinusa i ugrađeni zubni implantat.
Dentalni centar DentIN, Zagreb, Trešnjevka: crtež zubnog implantata

Oporavak i uzimanje otiska

Nakon oporavka od implantiranja slijedi uzimanje otiska na temelju kojeg će zubni tehničari modelirati zubni most. U međuvremenu, dok trajni zubni most ne bude izrađen, možete nositi privremeni, načinjen od manje trajnih materijala.

Postavljanje trajnog zubnog mosta

Na koncu, nakon isprobavanja i eventualne dorade, vrijeme je za postavljanje trajnog zubnog mosta. Stomatolog će ga na implantate učvrstiti pomoću vijaka koje zatim prekriva kompozitnim ispunom. Zubni most na implantatima iznimno je postojan i stabilan te stoga omogućuje brzo navikavanje.

Glavni nedostaci zubnog mosta na implantatima je viša cijena izrade te duže vrijeme oporavka.

Materijal izrade, trajnost i cijena zubnog mosta

Zubni mostovi izrađuju se od kvalitetne keramike koja po estetskim i funkcionalnim svojstvima izvrsno zamjenjuje prirodne zube. Za to koristimo klasičnu zubnu metalkeramiku, titankeramiku, cirkonkeramiku ili staklokeramiku. O načinu postavljanja te o odabiru materijala ovisi i cijena zubnog mosta.

Dentalni centar DentIN, Zagreb: na lijevoj strani čeljusti pacijent ima metalkeramički most, a na desnoj staklokeramički.
Usporedba metalkeramičkog mosta (lijevo) i staklokeramičkog (desno)

Najpovoljnija je izrada zubnog mosta od metalkeramike te ugradnja na preostale zube. Zubni mostovi od bezmetalne keramike (cirkon ili staklokeramika) skuplji su. Dodamo li tome i ugradnju zubnih implantata dobivamo najskuplju varijantu zubnog mosta.

Naravno, to je ujedno i najkvalitetnija varijanta zubnog mosta. Zubni implantati dokazano povoljno djeluju na zdravlje čeljusne kosti, za razliku od zubnog mosta koji se oslanja na susjedne zube. Gledom na izgled, keramika koja sadržava metal, premda izdržljiva i kvalitetna, ne posjeduje estetska svojstva prirodnog zuba poput bezmetalne keramike.

Važno je redovito održavati higijenu oko zubnog mosta, pa čak i ispod njega. To je glavni savjet  želite li produžiti vijek trajanja zubnog mosta. U Dentalnom centru DentIN dajemo 7 godina garancije na protetski rad, a uz pravilno održavanje on može potrajati i dvostruko duže.

Obratite nam se za savjet

Naši stomatolozi rado će odgovoriti na sva Vaša pitanja!

Ogrizovićeva 21
Pon - Pet: 8-20h

Nastavkom korištenja ovog web-sjedišta prihvaćate Pravila o zaštiti privatnosti. Više informacija

Postavke datoteka kolačića na ovom web-sjedištu podešene su tako da nastavkom korištenja web-sjedišta bez promjene tih postavki, ili klikom na "Prihvaćam", pristajete na Pravila o zaštiti privatnosi.

Zatvori