Dentalni centar DentIN, Zagreb: osmijeh djevojke, vrlo bijeli zubi, izbijeljeni.

Nekoliko puta bjelji zubi u jednoj posjeti stomatologu.

Izbjeljivanje zubi

Izbjeljivanjem zubi aktiviramo unutrašnji bijeli pigment zubi. Oni postaju i do nekoliko puta bjelji, što često ne možemo postići samo skidanjem vanjskih naslaga.

Ukratko

Zube možemo izbijeliti kod stomatologa ili kod kuće. I jedno i drugo učinkovito izbjeljuje zube, ali profesionalno izbjeljivanje traje neusporedivo kraće. Doznajte više

Zubi postaju tamniji zbog mnogo uzroka, pa i zbog starenja. Doznajte više

Izbjeljivanje nije skidanje vanjskih tamnih naslaga zubi, nego proces koji potiče stvaranje bijelog pigmenta zuba. Zub uslijed tog procesa postaje bjelji. Doznajte više

Umjetne zubne krunice i plombe ne mogu se izbijeliti. Doznajte više

Ne morate sami istraživati.

Pitajte nas.

Rado ćemo Vam odgovoriti.

Što je izbjeljivanje zubi?

Postupak izbjeljivanja zubi sastoji se od primjene hidrogena (vodikov peroksid) visoke koncentracije na vanjsku površinu zubi. To potiče kemijsku reakciju koja za posljedicu ima stvaranje bijelog pigmenta u zubima. Rezultat su bjelji zubi osvježenog izgleda.

Dentalni centar DentIN, Zagreb: osmijeh djevojke, vrlo bijeli zubi, izbijeljeni.

Zašto zubi mijenjaju boju?

Zubi mogu potamniti iz više razloga. Ovisno o razlogu promjene njihove boje, primijenit ćemo razne postupke kojima im možemo osvježiti izgled.

Obojenje zubi zbog obojene hrane i pića

Čaj, kava, crno vino, ili određene vrste namirnica sa jakim pigmentima spadaju u česte uzročnike obojenja odnosno promjene boje zubi. Oni sadržavaju intenzivne pigmente koji se vežu uz  zubnu caklinu i tako joj daju drukčiju nijansu.

Ukoliko je riječ o takvim vanjskim tamnim naslagama, zubi će postati bjelji već nakon profesionalnog uklanjanja zubnog kamenca, pjeskarenja i poliranja zubi.

Starenje zubi i stanjivanje cakline

S odmicanjem životne dobi, ali i uslijed četkanja zubi, bijela caklina postaje sve tanja. Odmah ispod cakline nalazi se dentin, tvrdi dio zuba koji je žućkaste boje. Budući da je caklina postala tanja počinje se vidjeti žućkasta nijansa dentina te zub više ne izgleda bijelo.

Pušenje

U cigaretama postoji velik broj kemikalija koje uzrokuju neugledna obojenja zubi. Tar je obično taman za razliku od nikotina koji je bezbojan, no u doticaju s kisikom postaje žućkasta supstanca koja boja površinu naših zubi.

Trauma zuba

Zubi koji su bili izloženi udarcima ili drugim sličnim traumama mogu promijeniti boju. Zub na traumu reagira tako da stvara više dentina koji je, kako je bilo rečeno, žućkaste boje i tamniji od cakline.

Lijekovi

Do promjene boje zubi može dovesti i korištenje raznih lijekova (npr. antihistaminici, antipsihotici, kemoterapeutici, itd.).

Postupak izbjeljivanja zubi

Izbjeljivanje zubi u ordinaciji

Izbjeljivanje zubi može se provesti u ordinaciji ili kod kuće. Izbjeljivanje koje provodi stomatolog nazivamo profesionalno izbjeljivanje zubi.

Postupak profesionalnog izbjeljivanja provodi se na sljedeći način:

  • Skidanje mekih i tvrdih naslaga: stomatolog će prvo sa zubi ukloniti meke i tvrde naslage, poput plaka i zubnog kamenca.

  • Zaštita zubnog mesa: nakon toga, zaštitit će desni kako na njih ne bi dospio gel za izbjeljivanje.

Dentalni centar DentIN, Zagreb: zaštita zubnog mesa prije izbjeljivanja zubi.
Zaštita desni prije izbjeljivanja zubi.

Nanošenje gela za izbjeljivanje: nakon što je  zaštitio desni stomatolog nanosi gel za izbjeljivanje. Riječ je o vrlo visokokoncentriranom hidrogenu (25%-50%). Gel na zubima treba ostati oko 40 minuta.

Dentalni centar DentIN, Zagreb: nanošenje gela za izbjeljivanje zubi.
Nanošenje gela za izbjeljivanje zubi.

Skidanje gela: nakon 40-ak minuta gel za izbjeljivanje uklanja se sa zubi i provjeravaju se  rezultati. Ukoliko nije postignuta željena nijansa, postupak se može ponoviti.

Izbjeljivanje kod kuće

Pacijentica ili pacijent mogu i sami provesti izbjeljivanje služeći se posebnim udlagama i gelom za izbjeljivanje koje mogu nabaviti kod stomatologa.

Postupak izbjeljivanja zubi kod kuće provodi se na sljedeći način:

  • Uzimanje otiska za izradu udlaga: pacijentica ili pacijent trebaju u stomatološkoj ordinaciji izraditi posebne prema individualnom otisku svojih zubi. Jako je važno da te udlage savršeno prianjaju uza zube kako gel za izbjeljivanje ne bi iscurio iz udlaga.

  • Izrada udlaga: za izradu udlaga potrebno je nekoliko dana. Nakon toga, doći ćete ponovno u naš dentalni centar. Uz udlage primit ćete i gel za izbjeljivanje kao i upute kako provesti izbjeljivanje.

  • Primjena gela za izbjeljivanje: ukoliko zube izbjeljujete kod kuće, potrebno je prije spavanja nanijeti gel u unutrašnjost udlaga te ih nositi tijekom noći.

Dentalni centar DentIN, Zagreb: set za izbjeljivanje zubi kod kuće.
Set za izbjeljivanje zubi kod kuće.

Gel za izbjeljivanje kod kuće daleko je niže koncentracije od onog za profesionalno izbjeljivanje zubi (najčešće 10%-tni karbamid peroksid). Stoga je potrebno oko 3 tjedna svakodnevnog nošenja udlaga kako bi se postigao učinak sličan profesionalnom izbjeljivanju.

Mogu li se svi zubi izbijeliti?

Prije izbjeljivanja zubi potrebno je savjetovati se sa stomatologom te utvrditi koja vrsta obojenja zubi je po srijedi. Neke vrste obojenja zahtijevat će vanjsko čišćenje zuba od mekih i tvrdih nečistoća, dok se neke zube možda neće moći izbijeliti.

Izbjeljivanje nema učinka na ispune (bijele plombe), umjetne krunice ili na zube s vrlo tankom caklinom. U nekim slučajevima izbjeljivanje se, dapače, ne smije provoditi, npr. ako je korijen zuba previše izložen, ako postoje frakture cakline, zubi s nesaniranim karijesom, tijekom trudnoće i dojenja, itd.

Nuspojave izbjeljivanja zubi

Pacijenti se moraju pripremiti na mogućnost da će nakon izbjeljivanja zubi možda osjetiti pojačanu osjetljivost. Riječ je o privremenoj pojavi koja nestaje 1-2 dana nakon izbjeljivanja. U slučaju jače osjetljivosti toplo-hladno ili bolova mogu se primijeniti i analgetici.

Obratite nam se za savjet

Naši stomatolozi rado će odgovoriti na sva Vaša pitanja!

Ogrizovićeva 21
Pon - Pet: 8-20h

Nastavkom korištenja ovog web-sjedišta prihvaćate Pravila o zaštiti privatnosti. Više informacija

Postavke datoteka kolačića na ovom web-sjedištu podešene su tako da nastavkom korištenja web-sjedišta bez promjene tih postavki, ili klikom na "Prihvaćam", pristajete na Pravila o zaštiti privatnosi.

Zatvori