Dentalni centar DentIN, Zagreb: gornja i donja totalna proteza napravljena od akrilata.

Zubne proteze su kvalitetno, brzo i povoljno rješenje za nedostatak velikog broja zubi.

Zubna proteza

Zubna proteza je povoljni protetski nadomjestak kojim najčešće rješavamo nedostatak većeg broja zubi, a može Vas služiti dugi niz godina.

Ukratko

Proteza kojom nadomještamo sve zube jedne čeljusti naziva se potpunom ili totalnom protezom. Doznajte više

Proteza kojom nadomještamo jedan ili nekoliko zubi naziva se djelomičnom ili parcijalnom protezom. Doznajte više

Proteze mogu biti mobilne, ali i trajno fiksirane. Doznajte više

Za izradu zubne proteze potrebno je doći više puta radi uzimanja otisaka i isprobavanja, međutim ukupno je postupak kraći i nije invazivan kao ugradnja implantata. Doznajte više

Ne morate sami istraživati.

Pitajte nas.

Rado ćemo Vam odgovoriti.

Potpune zubne proteze

Kako se iz naziva može zaključiti, potpunom zubnom protezom nadomjestit ćemo sve zube jedne čeljusti. Klasična potpuna zubna proteza oslanja se na zubno meso i nepce. Međutim, postoje i suvremenija potpuna rješenja koja se oslanjaju na implantate.

Dentalni centar DentIN, Zagreb: gornja i donja totalna proteza napravljena od akrilata.
Gornja i donja konvencionalna proteza.

Klasične zubne proteze izrađuju se od akrilata. To je vrsta plastike koja se već dugi niz godina koristi u stomatologiji. Kao lagan, prilagodljiv i estetski kvalitetan materijal dokazala se u izradi zubnih nadomjestaka.

Djelomične zubne proteze

Osobama kojima nedostaje jedan ili nekoliko zubi možemo pomoći djelomičnom zubnom protezom. Djelomičnom ili parcijalnom zubnom protezom zapravo popunjavamo praznine između preostalih zubi. Stoga se djelomična zubna proteza može osloniti kako na zubno meso i nepce, tako i na preostale zdrave zube.

Dentalni centar DentIN, Zagreb: djelomična ili parcijalna zubna proteza.
Donja parcijalna zubna proteza.

Parcijalnu zubnu protezu možemo pomoću metalnih veza, kvačica i upirača pričvrstiti na zdrave zube. Također, kao oslonac parcijalne proteze mogu se kao nosači upotrijebiti i preostali zubi. Oni se bruse i oblikuju te služe kao baza na koju ćemo nataknuti parcijalnu protezu. Zahvaljujući svemu tome pacijent, nakon nužnog perioda privikavanja, stječe kvalitetan i stabilan osjećaj govora i žvakanja.

Brzo, jednostavno, povoljno.

To je zubna proteza.

Želite li znati više, slobodno nas kontaktirajte.

Mobilne i fiksne zubne proteze

Zubne proteze možemo podijeliti i s obzirom na način kako su pričvršćene. One mogu biti mobilne i fiksne.

Mobilne proteze tako su načinjene da ih pacijent može sam izvaditi i vratiti na mjesto. Takve su akrilatne totalne proteze koje se oslanjaju na zubno meso. Neke proteze pričvršćene su na posebne kuglične veze koje se nalaze na prethodno ugrađenim zubnim implantatima. Takve proteze također se mogu izvaditi i vratiti na mjesto.

Za razliku od mobilnih, fiksne zubne proteze može izvaditi samo stomatolog. Uglavnom se to čini kada protezu treba, primjerice, popraviti ili doraditi zbog promjena u čeljusti. Tu prije svega mislimo na implantološka rješenja poput All-on-4, koje je trajno pričvršćeno na implantate.

Izrada i postavljanja zubne proteze

Premda se postupak izrade i postavljanja tehnički razlikuje ovisno radi li se o parcijalnoj ili totalnoj zubnoj protezi, pacijent neće doživjeti veliku razliku. Oba postupka započinju uzimanjem otisaka te završavaju isprobavanjem i prilagođavanjem proteze dok pacijent nije sasvim zadovoljan.

Kako bismo uzeli otiske potrebno je više puta doći u naš dentalni centar. Otiscima želimo zabilježiti stanje čeljusti, međuodnos gornje i donje čeljusti, registrirati položaj preostalih zubi te ujedno provjeriti mogu li poslužiti kao oslonac protezi.

Dentalni centar DentIN, Zagreb: primjer otiska kakav je potrebno načiniti radi izrade proteze.
Primjer otiska za zubnu protezu.

Funkcijski model

Na temelju otisaka zubotehnički laboratorij izradit će više funkcijskih modela. Modeli služe rekonstrukciji međučeljusnih odnosa, narušenih funkcija čeljusti te izgubljenog oblika čeljusne kosti i zubnog mesa. Kako bi taj proces bio uspješan, pacijent mora doći više puta u dentalni centar kako bi se modeli isprobali u čeljusti, te zatim prilagodili.

Protetski rad

Nakon što smo utvrdili kakav oblik konačna proteza treba imati, koliko zubi treba nadomjestiti, na što će se i kako osloniti, izrađuje se protetski rad. Boja i oblik umjetnih zubi koji se izrađuju u akrilatu temeljit će se na fizionomiji i estetici lica pacijenta ili pacijentice. Naravno, Vi ćete cijelo vrijeme aktivno sudjelovati u oblikovanju konačnog rada.

Koliko se čeka zubna proteza?

Cijeli postupak izrade i postavljanja zubne proteze traje oko 10 do 15 dana, pri čemu ćete 5 ili 6 puta morati doći u naš dentalni centar. Nakon prilagodbe i postavljanja konačnog protetskog rada slijedi razdoblje navikavanja. Možda ćete tijekom tog razdoblja još koji put doći k nama na prilagodbu proteze. U konačnici, važno nam je da budete zadovoljni svojim protetskim radom te da ga zadovoljno koristite!

Obratite nam se za savjet

Naši stomatolozi rado će odgovoriti na sva Vaša pitanja!

Ogrizovićeva 21
Pon - Pet: 8-20h

Nastavkom korištenja ovog web-sjedišta prihvaćate Pravila o zaštiti privatnosti. Više informacija

Postavke datoteka kolačića na ovom web-sjedištu podešene su tako da nastavkom korištenja web-sjedišta bez promjene tih postavki, ili klikom na "Prihvaćam", pristajete na Pravila o zaštiti privatnosi.

Zatvori