Dentalni centar DentIN, Zagreb, Trešnjevka: kompozitni ispuni koji se uopće ne razlikuju od prirodnih zubi.

Današnje plombe ne razlikuju se od prirodnog zuba niti estetski, niti čvrstoćom.

Popravak zuba

Popravak zuba najčešće je stomatološki zahvat kojim uklanjamo karijes te zatim rekonstruiramo estetiku i funkciju zuba pomoću umjetnih materijala.

Ukratko

Najčešći razlog za popravak zuba je karijes, najraširenija bolest današnjice. Doznajte više

Popravkom spašavamo zub od vađenja ili ispadanja te čuvamo ostale zube od propadanja. Doznajte više

Današnji materijali za rekonstrukciju zuba izgledaju poput prirodnog zuba i imaju istu trajnost. Doznajte više

Ne morate sami istraživati.

Pitajte nas.

Rado ćemo Vam odgovoriti.

Razlozi za popravak zuba

Karijes predstavlja najrašireniju bolest današnjice. Uzrokuju ga kariogene bakterije koje prirodno obitavaju u usnoj šupljini i hrane se ostacima hrane. Nusprodukt njihove prehrane je kiselina koja nagriza caklinu i dentin te je u stanju uništiti zub. Karijes je ujedno najčešći razlog popravka zuba.

Dentalni centar DentIN, Zagreb, Trešnjevka: kutnjak koji je u cijelosti stradao od karijesa.
Duboki karijes koji je u cijelosti uništio zub.

Popravak zuba stomatološki je zahvat kojim odstranjujemo uzrok narušene estetike i cjelovitosti zuba te rekonstruiramo njegova tipična obilježja: bočne i grizne plohe te jamice. Zub ne mora biti ugrožen karijesom kako bi zahtijevao popravak. Ponekad je popravak potreban kod napuknuća zuba ili ako se dio zuba odlomi. Osim toga, zub popravljamo i nakon [LINK] endodontske terapije[/LINK] kojom liječimo zubne korijene.

Osim estetikih, ispun mora zadovoljiti i funkcijske zahtjeve kako bi se omogućio pravilan zagriz i raspodjela žvačne sile. Neadekvatni ispuni često postaju mjesta loma, utiskivanja hrane te posljedičnog krvarenja i upale zubnog mesa. U našoj ordinaciji koristimo minimalno invazivne metode preparacije kako bismo očuvali što više zdravog zubnog tkiva. Najvažniji razlog zašto popravljamo zube jest njihovo očuvanje, jer nijedan protetski nadomjestak ne može pružiti sve kvalitete koje ima prirodan zub.

Materijali za popravak zuba

Kada je u pitanju popravak i rekonstrukcija zuba, u današnjoj stomatologiji prevladava upotreba polimernog kompozitnog materijala. Riječ je o materijalu koji posjeduje estetska i mehanička svojstva vrlo slična prirodnom zubu. Kompozitni ispuni kojima rekonstruiramo plohe i jamice zuba bijele su boje, visokog sjaja te velike tvrdoće. Zbog toga daju dugotrajne i visokoestetske rezultate.

Dentalni centar DentIN, Zagreb, Trešnjevka: kompozitni ispuni koji se uopće ne razlikuju od prirodnih zubi.
Kompozitni ispuni ne razlikuju se od prirodnih zubi.

Ono što je važno naglasiti jest da kompozitni ispuni ne sadržavaju metal poput amalgamskih ispuna koji su donedavno bili jako rašireni. Amalgamski ispuni sastojali su se od legure olova, žive, srebra, bakra, i drugih. Suvremena medicina zauzima jasno stajalište da je potrebno izbjegavati unošenje teških metala poput žive u tijelo. Takav stav doprinio je razvoju i širenju upotrebe današnjih kompozitnih ispuna.

Vrste ispuna

U stomatologiji poznajemo više vrsta ispuna, a dijelimo ih ovisno o broju zahvaćenih ploha, materijalu te ovisno o principu izrade ili postavljanja:

  • Vrste prema broju zahvaćenih ploha zuba: jednoplošni, dvoplošni i troplošni zubni ispuni

  • Keramički ispuni po principu umetaka: onlay, inlay, overlay.

Keramički ispuni onlay, inlay i overlay smatraju se osobito kvalitetnima. Izrađuju se od keramičkih materijala preciznim CAD/CAM izrezivanjem točno prema otisku Vašeg zuba.

Dentalni centar DentIN, Zagreb, Trešnjevka: keramički umetak ili ispun po principu overlay, isprobavanje na modelu otiska.
Keramički ispun overlay, isprobavanje na otisku.

Obratite nam se za savjet

Naši stomatolozi rado će odgovoriti na sva Vaša pitanja!

Ogrizovićeva 21
Pon - Pet: 8-20h

Nastavkom korištenja ovog web-sjedišta prihvaćate Pravila o zaštiti privatnosti. Više informacija

Postavke datoteka kolačića na ovom web-sjedištu podešene su tako da nastavkom korištenja web-sjedišta bez promjene tih postavki, ili klikom na "Prihvaćam", pristajete na Pravila o zaštiti privatnosi.

Zatvori