Dentalni centar DentIN, Zagreb, Trešnjevka: djevojka, profil, nosi fiksni estetski zubni aparatić.

Zubni aparatići pomažu nam ne samo u ostvarenju skladnog osmijeha, nego i u očuvanju dentalnog zdravlja.

Zubni aparatići

Dok su nekoć zubni aparatići bili sinonim za problematičan rast zubi, danas su znak svijesti o važnosti pravilnog zagriza za dentalno zdravlje. Ujedno su nezaobilazni za postizanje lijepog osmijeha.

Ukratko

Zubni aparatići nose se u svakoj životnoj dobi i nisu namijenjeni samo dječjoj dobi. Doznajte više

Pravilan zagriz važan je za održavanje dentalnog zdravlja, a ne samo za estetiku i skladan osmijeh. Doznajte više

Najučinkovitiji su fiksni zubni aparatići. Oni se izrađuju od čelika, ali i od manje upadljivih  materijala. Doznajte više

Ne morate sami istraživati.

Pitajte nas.

Rado ćemo Vam odgovoriti.

Kad je potreban zubni aparatić?

Zubnim aparatićima nastojimo ispraviti nepravilnosti u rastu zubi. Te nepravilnosti nazivamo ortodontskim anomalijama. Najčešće je riječ o zbijenim zubima te izbačenoj gornjoj ili donjoj čeljusti. Grana dentalne medicine koja se bavi dijagnozom, prevencijom i liječenjem nepravilnog zagriza naziva se ortodoncija.

Dentalni centar DentIN, Zagreb, Trešnjevka: fotografija donje čeljusti sa ortodontskom anomalijom zbijenih zubi.
Zbijenost zubi.

Prvi posjet ortodontu

Vrijeme za prvi posjet specijalistu ortodoncije, ortodontu, ovisi o razvoju čeljusti djeteta. Dobro je s djetetom posjetiti ortodonta kad ono navrši 7 godina ili, jednostavnije, kad djetetu počnu ispadati mliječni zubi. U toj dobi, liječnik ortodont preporučit će terapije usmjeravanja rasta trajnih zubi koje se provode mobilnim aparatićima. Riječ je o interceptivnim terapijama kojima ortodonti nastoje spriječiti nepravilan razvoj zagriza. Zahvaljujući interceptivnoj terapiji dijete možda uopće neće morati nositi fiksni aparatić, ili će terapija fiksnim aparatićem biti jednostavnija i znatno kraća.

U ovoj, najmlađoj dobi za nošenje zubnog aparatića, pomoći ćemo djetetu ispraviti nepravilnosti u govoru, žvakanju i gutanju koje kasnije mogu nastati kao posljedice nepravilnog zagriza te ih pratiti kroz život.

Vrijeme adolescencije i puberteta

Iduće životno doba u kojem je dobro započeti ortodontsku terapiju jest nakon ispadanja svih mliječnih zubi. To je razdoblje od adolescencije do kraja puberteta. S početkom adolescencije, u dobi od otprilike dvanaest godina, dolazi do snažnog razvoja čeljusti te nastupa idealno za nošenje fiksnog zubnog aparatića.

Od 18. do 25. godine

Bez obzira što je dovelo do niskog sinusu, potrebno je sinus podići. Operaciju podizanja sinusa nazivamo “Sinus Lift”. Riječ je o zahvatu pri kojem između dna ovojnice sinusa i čeljusne kosti ugrađujemo koštani nadomjestak. Time ćemo dobiti dovoljno mjesta za ugradnju zubnog implantata.

Nakon stupanja u mladenačku dob, od osamnaeste godine pa do kasnih dvadesetih godina, razvoj čeljusti usporava te do 25-te godine, kada obično s rastom završavaju i umnjaci, možemo očekivati da je došao do svog završetka.

Sve nepravilnosti u zagrizu koje do mladenačke dobi nisu riješene mogu se popraviti i u odrasloj dobi, a za to postoje dobri razlozi.

Ortodontska terapija u odrasloj dobi

Kod osoba odrasle dobi najčešće se susreće stav da je za ortodontsku terapiju prekasno. Međutim i odrasle osobe trebaju nositi zubne aparatiće ukoliko osjete posljedice nepravilnog zagriza.

Ovo su najčešće posljedice nepravilnosti zagriza ukoliko ih ne otklonimo u djetinjstvu ili mlađoj dobi:

  • Bolovi u čeljusnom zglobu koji mogu uzrokovati i glavobolje, bolove lica i druge smetnje.

  • Neujednačeno trošenje zubi.

  • Narušen izgovor nekih glasova, npr. p, r, i slično.

  • Teškoće pri žvakanju i gutanju hrane.

  • Nakupljanje zubnog kamenca, što dovodi do lakšeg razvoja karijesa.

Vrste zubnih aparatića

Zubni aparatići dijele se na fiksne i mobilne zubne aparatiće. Fiksni aparatići sastoje se od bravica koje se lijepe na zube te međusobno povezuju čeličnom žicom. Oni ostaju na zubima za cijelog trajanja ortodontske terapije. Primjenjuju se u ortodonciji adolescenata i tinejdžera, te mladih i odraslih osoba. Mobilni zubni aparatići mogu se izvaditi i vratiti na čeljust, a danas se primjenjuju samo u ortodonciji djece prije adolescencije.

Dentalni centar DentIN, Zagreb, Trešnjevka: djevojka, profil, nosi fiksni estetski zubni aparatić.
Fiksni estetski zubni aparatić vrlo je neupadljiv.

Zubni aparatići mogu biti izrađeni od estetskih materijala koji nisu upadljivi, a mogu čak biti i prozirni te gotovo nevidljivi. Tako postoje estetski fiksni zubni aparatići čije bravice su izrađene od posebnih keramičkih i polimernih materijala. Ovi materijali mogu biti u boji zuba ili prozirni. Osim njih, postoje i ortodontske prozirne udlage koje su praktički nevidljive. Najpoznatije prozirne ortodontske udlage su Invisalign i Clear Aligners, a među njih se mogu ubrojiti i ortodontski aparatići Inman.

Stajalište je specijalista ortodoncije da se najbolji rezultati postižu fiksnim zubnim aparatićima. Oni omogućuju fino ugađanje pomicanja zubi. Uz kvalitetno vođenu terapiju fiksni aparatići omogućuju ispravljanje i najtežih ortodontskih anomalija, u čemu su ostali aparatići ograničeni.

Obratite nam se za savjet

Naši stomatolozi rado će odgovoriti na sva Vaša pitanja!

Ogrizovićeva 21
Pon - Pet: 8-20h

Nastavkom korištenja ovog web-sjedišta prihvaćate Pravila o zaštiti privatnosti. Više informacija

Postavke datoteka kolačića na ovom web-sjedištu podešene su tako da nastavkom korištenja web-sjedišta bez promjene tih postavki, ili klikom na "Prihvaćam", pristajete na Pravila o zaštiti privatnosi.

Zatvori