Dentalni centar DentIN, Zagreb, Trešnjevka: grafički prikaz čišćenje zubnog korijena posebnim svrdlom.

Liječenjem korijena zuba spasit ćemo zub od vađenja i spriječiti druga ozbiljnija oboljenja.

Liječenje korijena zuba

Liječenje zubnog korijena potrebno nam je kada unutrašnja meka tkiva zuba obole. Čišćenjem odumrlog i inficiranog mekog tkiva spašavamo zub od vađenja.

Ukratko

Unutrašnje tkivo zuba je puno živaca, vezivnih tkiva i krvnih žila. Može oboljeti i pri tome razviti infekciju. Doznajte više

Simptomi upale zubne pulpe su osjetljivost na toplo/hladno, pulsirajuća bol i oticanje tkiva oko zuba. Doznajte više

Zub možemo spasiti od vađenja ukoliko stomatolog očisti inficirano meko tkivo iz zuba. Doznajte više

Ne morate sami istraživati.

Pitajte nas.

Rado ćemo Vam odgovoriti.

Upala mekog dijela zuba, pulpe

Osim tvrde vanjštine, zub ima i meku unutrašnjost koja se zove pulpa. Pulpa zuba sastoji se od živčanih vlakana, krvnih i limfnih žila te vezivnog tkiva, a proteže se sve do vrhova korijena. Ova meka tkiva zuba podložna su oboljenjima ukoliko dođu u doticaj s bakterijama ili ostanu bez cirkulacije, kao npr. u slučaju traume zuba. Duboko smješteni karijes, pukotine u zubu ili slomljeni zub, ili pak razmaci između zubnog ispuna i zuba, sve to mogu biti uzroci nekroze pulpe ili njezine infekcije i razvoja upale, te posljedično gangrene.

Dentalni centar DentIN, Trešnjevka, Zagreb: grafički prikaz razvoja upala zubne pulpe, gangrene i granuloma.
Razvoj gangrene i granuloma uslijed karijesa.

Simptomi upale pulpe zuba

Najčešći simptomi upale pulpe zuba su osjetljivost zuba na toplo ili hladno, osjetljivost zuba na zagriz, oticanje tkiva oko zuba i obraza, pulsirajuća bol u zubu. Najsigurnija metoda dijagnoze oboljele pulpe jest rendgenski snimak. Na rendgenskom snimku stomatolog će odmah uočiti znakove upale, od kojih je najjasniji znak granulom pri vrhu korijena zuba.

Zašto je važno liječiti upalu zuba?

Ukoliko se brzo ne dijagnosticira i ne tretira oboljela pulpa može dovesti do gubitka zuba i niza drugih stomatoloških problema. Nekroza pulpe, a to je odumiranje pulpe neuzrokovano bakterijama, odnosno gangrena, što je odumiranje pulpe uslijed bakterijske infekcije, može se proširiti na čeljusnu kost. Ondje mogu uzrokovati gnojne upale čeljusne kosti i njezin gubitak te biti okidač bolestima drugih dijelova tijela.

Postupak liječenja zubnog korijena

Kako bismo zub izliječili ponekad će pomoći antibiotik. Međutim, budući da on ne može doprijeti unutar korijenskog kanala zuba, najčešće je potrebno zubne korijene očistiti od inficiranog tkiva. To nazivamo endodontskom terapijom.

Endodontska terapija provodi se pod lokalnom anestezijom i za pacijenta je potpuno bezbolna. Cilj endodontske terapije je spriječiti vađenje zuba.

  • Otvaranje zuba: stomatolog prvo mora izbrusiti krunu zuba te otvoriti pristup korijenskim kanalima.

  • Čišćenje zubnih korijena: pomoću specijalnih svrdala stomatolog uklanja sve dijelove upaljene pulpe. U tome mu pomaže endometar, suvremeni uređaj koji elektronički detektira smjer kretanja i dubinu korijenskih kanala zuba.

Dentalni centar DentIN, Zagreb, Trešnjevka: grafički prikaz čišćenje zubnog korijena posebnim svrdlom.
Čišćenje zubnog korijena.
  • Punjenje korijenskih kanala: nakon čišćenja i dezinfekcije korijenske kanale punimo biointertnim materijalom.
  • Zatvaranje zuba: nakon što smo korijene zuba očistili od upaljenog tkiva, dezinficirali i napunili biointertnim materijalom, možemo zub zatvoriti ispunom.

Zub iz kojeg smo odstranili pulpu sada je devitaliziran. On funkcijski i estetski nastavlja vršiti svoju ulogu, a održavamo li redovitu zubnu higijenu još dugo će nas služiti bez potrebe za protetskim nadomjestkom.

Obratite nam se za savjet

Naši stomatolozi rado će odgovoriti na sva Vaša pitanja!

Ogrizovićeva 21
Pon - Pet: 8-20h

Nastavkom korištenja ovog web-sjedišta prihvaćate Pravila o zaštiti privatnosti. Više informacija

Postavke datoteka kolačića na ovom web-sjedištu podešene su tako da nastavkom korištenja web-sjedišta bez promjene tih postavki, ili klikom na "Prihvaćam", pristajete na Pravila o zaštiti privatnosi.

Zatvori