Dentalni centar DentIN, Zagreb: bezmetalna krunica spremna za postavljanje na zubni implantat.

Obična zubna protetika povoljno je rješenje i ponekad sasvim pogođeno. Međutim, postoje i bolja rješenja.

Prednosti i ograničenja zubne protetike

Nekad je zubna protetika bila jedini način kako nadoknaditi izgubljene zube, međutim, danas postoje još bolja implantološka rješenja koja donose neke prednosti.

Ukratko

Postoji konvencionalna i implantološka zubna protetika. Doznajte više

Pod konvencionalnom zubnom protetikom podrazumijevamo sve zubne nadomjestke koji se postavljaju izravno na zube, nepce ili zubno meso. Doznajte više

U konvencionalnu zubnu protetiku spadaju mobilne zubne proteze, klasični zubni most i krunice te ljuskice za zube. Doznajte više

Implantološka protetika za oslonac koristi zubne implantate, bilo za nadoknadu jednog, nekoliko ili svih zubi čeljusti. Doznajte više

Implantološka protetika je stabilna, daje prirodniji osjećaj pri žvakanju, govoru i osmijehu. Konvencionalna zubna protetika je povoljnija. Doznajte više

Ne morate sami istraživati.

Pitajte nas.

Rado ćemo Vam odgovoriti.

Vrste zubne protetike

Pod zubnom protetikom podrazumijevamo sve trajne zubne nadomjestke kojima vraćamo funkciju i estetiku izgubljenih zubi. Zubnu protetiku obično dijelimo na fiksnu i mobilnu. U fiksnu zubnu protetiku ubrajamo sve zubne nadomjestke koji se trajno pričvršćuju na postojeće zube ili na zubne implantate. Pacijent ne može sam izvaditi i vratiti na mjesto takve protetske nadomjestke. S druge strane, mobilna zubna protetika nije trajno pričvršćena na zube ili na zubne implantate te ju i sam pacijent može izvaditi i vratiti na mjesto.

Prema tehnologiji i sustavima kojima se koristimo za implementaciju zubne protetike možemo ju podijeliti na konvencionalnu i implantološku protetiku. One se međusobno nadopunjuju te ih i danas redovito koristimo u stomatologiji.

Konvencionalna zubna protetika

U konvencionalnu zubnu protetiku ubrajamo sve protetske nadomjestke koji se oslanjaju na postojeće strukture u čeljusti: na zube, zubno meso ili nepce.

Dentalni centar DentIN, Zagreb: gornja i donja totalna proteza napravljena od akrilata.
Gornja i donja konvencionalna proteza.

Takve su, primjerice, potpune mobilne proteze i parcijalne zubne proteze. Zatim u njih ubrajamo klasične zubne mostove i zubne krunice koji za oslonac koriste postojeće zdrave zube. U konvencionalnu zubnu protetiku spadaju i keramičke zubne ljuskice. Konvencionalne mostove i krunice te keramičke  ljuskice postavljamo na postojeće zube. Kako bismo to mogli učiniti, postojeće zube moramo oblikovati u nosače, a zatim na njih specijalnim zubnim cementom trajno fiksiramo protetski nadomjestak.

Implantološka zubna protetika

U implantološku zubnu protetiku ubrajamo zubne nadomjestke koji za svoj oslonac koriste zubne implantate. Premda je za uspješnost implantiranja itekako važno zdravlje preostalih zubi i zubnog mesa, za implantate je najvažnije stanje čeljusne kosti.

Dentalni centar DentIN, Zagreb: gornji keramički most All-on-4, implantološko protetsko rješenje.
Implantološko rješenje All-on-4 za sve zube gornje čeljusti.

Među implantološku protetiku ubrajamo mobilne i fiksne zubne mostove za nadoknadu svih zubi čeljusti, konkretno, mostove na prečki i lokatorima, te All-on-4. Na implantate možemo ugraditi i niz zubnih krunica za nadoknadu nekoliko zubi kao i jednu zubnu krunicu.

Usporedba konvencionalne i implantološke protetike

Obje vrste protetike imaju svoje dobre i loše strane, međutim i jedan i druga u stanju su riješiti nedostatak jednog, nekoliko ili svih zubi na kvalitetan način.

Prednosti konvencionalne protetike

 • Cijena: povoljnija od implantološke protetike.

 • Invazivnost: jednostavniji i manje invazivan postupak.

 • Oporavak: oporavak nije potreban.

 • Trajanje postupka: izrada, proba i dorada konvencionalne protetike traje od 5 do 20 dana, ovisno o protetskom radu.

Nedostaci konvencionalne protetike

 • Trajnost: garancija za konvencionalne protetske radove je 5 do 7 godina, premda uz pravilno održavanje oni mogu trajati i triput duže od toga.
 • Zdravlje čeljusti: zubne proteze i mostovi ne utječu ili ograničeno pozitivno utječu na zdravlje čeljusti.

 • Očuvanje postojećih zubi: nerijetko je za konvencionalne protetske radove potrebno žrtvovati zdravlje preostalih zubi.

 • Stabilnost i osjećaj prirodnosti: mobilne proteze ne daju dovoljan osjećaj prirodnosti pri govoru i žvakanju te mogu biti vrlo nestabilne.

 • Estetika: kod implantoloških rješenja za nadoknadu svih zubi čeljusti možemo postići bolju estetiku novih zubi nego kod ekvivalentnih konvencionalnih rješenja.

Prednosti implantološke protetike

 • Zdravlje čeljusti: zubni implantati i implantološka protetska rješenja dokazano pozitivno djeluju na zdravlje čeljusti.

 • Stabilnost i prirodan osjećaj: implantološka protetska rješenja sasvim su stabilna i daju prirodan osjećaj pri govoru i žvakanju.

 • Trajnost: implantološka rješenja dokazano traju minimalno od 5 do 15 godina, ali uz pravilno održavanje traju doživotno.

Nedostaci implantološke protetike

 • Cijena: implantološka rješenja u pravilu su skuplja.

 • Invazivnost: postupak ugradnje zubnog implantata je invazivan i zahtjevniji za pacijenta.

 • Oporavak: zbog invazivnosti implantiranja oporavak traje od 3 do 6 mjeseci.

Ponekad je za potrebe pacijenta bolje konvencionalno rješenje, a ponekad je bolje implantološko. Odabir između jedne ili druge vrste protetike, kao i odabir najboljeg protetskog rješenja, najbolje je načiniti uz pomoć naših stomatologa koji će Vas rado savjetovati.

Obratite nam se za savjet

Naši stomatolozi rado će odgovoriti na sva Vaša pitanja!

Ogrizovićeva 21
Pon - Pet: 8-20h

Nastavkom korištenja ovog web-sjedišta prihvaćate Pravila o zaštiti privatnosti. Više informacija

Postavke datoteka kolačića na ovom web-sjedištu podešene su tako da nastavkom korištenja web-sjedišta bez promjene tih postavki, ili klikom na "Prihvaćam", pristajete na Pravila o zaštiti privatnosi.

Zatvori