Dentalni centar DentIN, Zagreb: staklokeramičke krunice za zube.

Krunice za zube mogu biti lijepe poput prirodnog zuba.

Krunice za zube ili navlaka

Krunice za zube spadaju u fiksna protetska rješenja, budući da se trajno cementiraju na zub. Njima estetski i funkcionalno nadomještamo krunu zuba.

Ukratko

Krunice za zube korisne su za nadomještanje najvidljivijeg dijela zuba, krune zuba. Doznajte više

Krunice od keramike ojačane metalom nazivamo metalkeramičke krunice. Vrlo su čvrste i povoljne. Doznajte više

Krunice u cijelosti izrađene od keramike zovu se bezmetalne krunice za zube. On vjerno dočaravaju ljepotu prirodnog zuba. Doznajte više

Krunice možemo ugraditi izravno na ostatak zuba ili na zubni implantat. Doznajte više

Cijena zubnih krunica raste što je skuplji materijala njihove izrade. Najpovoljnije su metalkeramičke krunice za zube. Doznajte više

Ne morate sami istraživati.

Pitajte nas.

Rado ćemo Vam odgovoriti.

Što su zubne krunice ili navlake?

Krunice za zube, popularno “navlake”, spadaju u fiksna protetska rješenja, budući da se trajno cementiraju na zub. Njima estetski i funkcionalno nadomještamo krunu zuba. Kruna je gornji, vidljivi dio zuba. Osim što može pretrpjeti mehanička oštećenja ili oštećenja izazvana oboljenjem poput karijesa, kruna može sadržavati i prirodne estetske i funkcionalne nedostatke.

Protetske krunice za zube stoga ugrađujemo kada kruna zuba više ne može obavljati svoju funkciju ili kada dođe do puknuća, potamnjivanja i obojenja zuba. Pri tom vrijedi istaknuti da manje nedostatke možemo riješiti i ljuskicama za zube.

Budući da mora zadovoljiti određena mehanička i fizikalna svojstva, kao i visoka estetska svojstva, krunice za zube izrađuju se od materijala koji su izdržljivi te ujedno oponašaju prirodnu ljepotu zuba.

Dentalni centar DentIN, Zagreb: nedostatak zuba u donjoj čeljusti.
Nedostatak jednog zuba, idealno je riješiti krunicom na implantatu.

Vrste krunica za zube

Krunice za zube najčešće se rade od raznih vrsta keramičkih materijala. Mogu biti izrađene i od posebne vrste polimera, a privremene krunice izrađuju se od akrilata. Prema materijalu izrade dijelimo ih na dvije skupine:

  • krunice od keramike ojačane metalom

  • bezmetalne krunice

Zub je danas lako nadoknaditi.

Zaboravite kako je kad nedostaje.

Kontaktirajte nas, rado ćemo s Vam porazgovarati.

Krunice od keramike ojačane metalom

Ova vrsta krunica za zube radi se od zubne keramike zapečene na kapicu načinjenu od metala. Zato iz zovemo metalkeramičkim krunicama. U stomatologiji koristimo metal-keramičke i titan-keramičke krunice za zube. Keramički dio kod obje vrste je jednak. Razlika je samo u materijalu od kojeg je izrađena metalna kapica.

Dentalni centar DentIN, Zagreb: metalkeramičke zubne krunice.
Metalkeramičke krunice za zube.

Kod metalkeramičkih krunica kapica se izrađuje od slitine kobalta i kroma, dok se kod titan-keramičkih krunica ona izrađuje od slitine titana i kroma. Obje vrste metala koje ovdje koristimo dokazano su biokompatibilne, vrlo otporne na koroziju te na fizikalna naprezanja. Ipak, titankeramičke krunice za zube smatraju se kvalitetnijima zbog boljih svojstava titana.

Značajke metalkeramičkih zubnih krunica

Glavna prednost metalkeramičkih krunica jest povoljna cijena i velika izdržljivost. Estetski se, međutim, uvelike razlikuju od bezmetalnih krunica za zube. Naime, metalkeramičke i titankeramičke krunice odlično podnose velike žvačne sile, ali zbog metalne kapice nemaju svjetlopropusnost (translucencija) prirodnog zuba. Zbog ovog estetskog svojstva za prednju regiju – regiju osmijeha – preporučujemo bezmetalne krunice za zube.

Bezmetalne, potpuno keramičke krunice za zube

Kako im sam naziv govori, ove krunice u cijelosti se izrađuju od keramičkih materijala. U njih ubrajamo:

  • cirkonske krunice

  • staklokeramičke krunice (Empress i Emax krunice)

Cirkonske krunice

Cirkonske krunice za zube izrađuju se od cirkonijeve keramike koja posjeduje iznimna estetska svojstva. Blokovi cirkon-keramike, u izvornom obliku bijeli prah dobiven iz cirkonijeva oksida, precizno se izrezuju u oblik krune zuba CAD/CAM uređajima.

Dentalni centar DentIN, Zagreb: bezmetalna, čista cirkonska krunica izrezana iz cirkonskog bloka.
Cirkonska krunica izrezana iz cirkonskog bloka.

Postoje i cirkonkeramičke zubne krunice. One se sastoje od cirkonske kapice, ili baze, na koju se nanosi sloj obične zubne keramike. Ove krunice također posjeduju izvrsna estetska svojstva.

Najnovija generacija cirkonijeve keramike posjeduje svjetlopropusnost kao i svjetlorefleksivnost gotovo poput prirodnog zuba. U Dentalnom centru DentIN ugrađujemo višeslojne cirkonske krunice. Riječ je o najnovijoj generaciji cirkonijeve keramike kojom možemo najpreciznije imitirati boju postojećih zubi pacijenta te ujedno dočarati prirodnu ljepotu zuba. Za razliku od ranijih generacija cirkonijeve keramike, kod višeslojne cirkonske krunice boja ostaje postojana, a svjetlopropusnost i svjetlorefleksivnost zuba je iznimna.

Emax i Empress ili staklo-keramičke krunice

Ove krunice najvjernije oponašaju prirodnu ljepotu zuba. Staklokeramika je materijal koji u zubnoj protetici koristimo već pedeset godina. Riječ je o iznimno tvrdom i otpornom materijalu, koji ujedno ima i vrhunska estetska svojstva. Izrađene su od keramike koju dobivamo kombinacijom litij-disilikata i cirkonij-oksida, a kao i kod cirkonskih krunica izrezuju se iz gotovih blokova. Ova vrsta bezmetalnih krunica za zube posjeduje najbolja estetska svojstva, ali i iznimnu čvrstoću i biokompatibilnost. Često ih preporučujemo za regiju osmijeha jer imaju najprirodniji izgled.

Dentalni centar DentIN, Zagreb: staklokeramičke krunice za zube.
Staklokeramičke zubne krunice.

Postavljanje protetske krunice na zub

Krunice se mogu postaviti na postojeći zub ili na zubni implantat. Ova dva postupka uvelike se razlikuju.

Zaboravite izgubljeni zub.

Napravit ćemo novi.

Postavite pitanje, rado ćemo Vam odgovoriti.

Oblikovanje baze od postojećeg zuba

Zubi na koji stavljamo krunicu treba prethodno oblikovati brušenjem. Preduvjet je da je zub zdrav. U ovoj fazi stomatolog će također nijanserom utvrditi točnu nijansu postojećih zubi. Završni protetski rad mora se uklopiti ne samo oblikom, nego i bojom.

Dentalni centar DentIN, Zagreb: zub izbrušen za prihvat krunice za zube.
Zub izbrušen za prihvat krunice.

Nakon pripreme uzima se otisak na temelju kojeg se izrađuje krunica. Odabir materijala krunice vrši se u dogovoru s pacijentom. Dok pacijent čeka na izradu krunice može nositi privremenu krunicu od akrilata.

Postupak ugradnje krunice na zubni implantat

Provjera zdravlja i stanja čeljusne kosti

Nakon provjere zdravlja usne šupljine implantolog će provjeriti ima li pacijent dovoljno čeljusne kosti. Na mjestu gdje zub već dugo nedostaje čeljusna kost može se povući. Stoga ju je ponekad potrebno nadograditi. Riječ je o standardnom postupku koji kod mnogih pacijenata nije nužan.

Ugradnja implantata

Ako su ispunjeni svi preduvjeti za ugradnju implantata i čeljusna kost je spremna slijedi ugradnja zubnog implantata. Danas je to jednostavan postupak koji se obavlja u lokalnoj anesteziji. Već sutradan nakon implantiranja možete se vratiti svakodnevnim dužnostima.

Oporavak i uzimanje otiska

Implantiranje zahtijeva nekoliko mjeseci oporavka prije postavljanja trajne zubne krunice. Nakon perioda srastanja implantata s kosti (oseointegracija) ponovno dolazite k nama radi uzimanja otiska. Na temelju njega zubni tehničar oblikovat će krunicu. U međuvremenu, dok trajna krunica ne bude gotova, nosit ćete akrilatnu, privremenu krunicu za zube.

Dentalni centar DentIN, Zagreb: bezmetalna krunica spremna za postavljanje na zubni implantat.
Bezmetalna krunica prije postavljanja na implantat.

Cijene krunica za zube

Na cijenu krunice najviše utječe materijal izrade. Međutim, u slučaju postavljanja krunice na zubni implantat cijena će biti viša zbog postupka implantiranja i ugradnje implantata. Na cijenu još mogu utjecati i faktori kao što je sanacija eventualnih oboljenja. To je ponekad od presudne važnosti za što duži životni vijek protetskog rada.

Najpovoljnije su metalkeramičke krunice za zube, a nakon njih titankeramičke. Bezmetalne zubne krunice skuplje su. Pri tome staklokeramičke krunice imaju najvišu cijenu, a nešto povoljnije su cirkonske i cirkonkeramičke krunice za zube.

Kao i kod drugih protetskih radova i kod zubnih krunica cijena se penje s estetskim i funkcionalnim značajkama materijala od kojih su izrađene. Bez obzira koji materijal u konačnici odabrali, te uključuje li to implantiranje, povest ćemo računa da Vam zajamčimo najbolji omjer cijene, estetike i dugotrajnosti zubne krunice.

Obratite nam se za savjet

Naši stomatolozi rado će odgovoriti na sva Vaša pitanja!

Ogrizovićeva 21
Pon - Pet: 8-20h

Nastavkom korištenja ovog web-sjedišta prihvaćate Pravila o zaštiti privatnosti. Više informacija

Postavke datoteka kolačića na ovom web-sjedištu podešene su tako da nastavkom korištenja web-sjedišta bez promjene tih postavki, ili klikom na "Prihvaćam", pristajete na Pravila o zaštiti privatnosi.

Zatvori