Dentalni centar DentIN, Zagreb, Trešnjevka: čišćenje zubnog kamenca ultrazvučnim čistačem.

Čišćenje zubnog kamenca važno je za zdravlje zubi, a ujedno uljepšava osmijeh u svega par minuta.

Čišćenje zubnog kamenca, pjeskarenje i poliranje zubi

Profesionalno čišćenje zubi sastoji se od uklanjanja zubnog kamenca, pjeskarenja i poliranja zubi. Ovi  postupci važni su radi održavanja zdravlja zubi jer time uklanjamo staništa kariogenih bakterija. Ujedno, naš osmijeh postaje ljepši!

Ukratko

Zubni kamenac može se stvoriti u svega 24h do 48h, što je individualno, a jednom kad se nakupi može ga ukloniti samo stomatolog. Doznajte više

Zubni kamenac je stanište bakterija koje svojim djelovanjem stvaraju karijes. Doznajte više

Pjeskarenjem zubi uklanjamo sitne ostatke zubnog kamenca, a poliranjem zube činimo glatkima. Tako onemogućujemo nakupljanje zubnog kamenca.

Ne morate sami istraživati.

Pitajte nas.

Rado ćemo Vam odgovoriti.

Kako nastaje zubni kamenac?

Zubni kamenac je tvrda zubna naslaga koja nastaje kalcificiranjem minerala iz sline pomiješanom s  plakom, prozirnom mekom naslagom u kojoj se nalaze razni mikroorganizmi kao i mikroskopski ostaci hrane kojima se prehranjuju. Brzina i količina stvaranja zubnog kamenca su individualne, a ovise o pH vrijednosti usne šupljine, genetici, količini i protoku sline, o prehrani te o dentalnoj higijeni.

Po sastavu zubni kamenac pretežno se sastoji od kalcijevog fosfata te manjim dijelom od drugih minerala, ali sadržava i bakterije te razne organske tvari koje bakterijama mogu poslužiti za prehranu. Zbog svega navedenog jasno je da je zubni kamenac stabilno stanište mikroorganizama među kojima su i bakterije uzročnici karijesa.

Karijes i upala zubnog mesa

Bakterije nastanjene u zubnom kamencu i plaku razgrađuju šećere. Proizvod njihovog metabolizma su kiseline koje razgrađuju tvrda zubna tkiva, caklinu i dentin, te tako uzrokuju karijes. Međutim, bakterije svojim djelovanjem mogu dovesti i do upale zubnog mesa, gingivitisa, koji je rani stadij ozbiljne bolesti, parodontitisa. To su glavni razlozi zašto zubni kamenac moramo redovito uklanjati. Osim toga, zubni kamenac uvelike narušava estetiku zubi.

Dentalni centar DentIN, Zagreb, Trešnjevka: nakupljeni zubni kamenac koji narušava estetiku zubi.
Narušena estetika zubi zbog zubnog kamenca.

Čišćenje zubnog kamenca

Zubni kamenac potrebno je čistiti prema potrebi, a uobičajeno je doći stomatologu dvaput godišnje radi čišćenja zubnog kamenca. Danas ga uklanjamo suvremenom opremom kao što je ultrazvučni čistač kamenca, nakon čega slijedi pjeskarenje i poliranje zubi.

Dentalni centar DentIN, Zagreb, Trešnjevka: čišćenje zubnog kamenca ultrazvučnim čistačem.
Uklanjanje zubnog kamenca ultrazvučnim čistačem.

Pjeskarenje zubi

Pjeskarenje se provodi prskalicom koja pod visokim tlakom izbacuje vodu u kojoj su sitna zrnca kalcijevog karbonata ili natrijevog hidrogenkarbonata. To su vrlo abrazivne čestice koje sa zuba uklanjaju sve preostale hrapave površine i ostatke kamenca. Time stvaramo površinu na kojoj će se teže ponovno stvoriti zubni kamenac.

Poliranje zubi

Nakon pjeskarenja, zube poliramo. To provodimo na način da na kružnu četkicu stavimo pastu za poliranje i zatim pomoću zubarske bušilice utrljavamo pastu u zube. Time ćemo zube učiniti glatkima i sjajnima, a novo stvaranje kamenca bit će znatno sporije. Osim toga, Vaš osmijeh će zablistati!

Obratite nam se za savjet

Naši stomatolozi rado će odgovoriti na sva Vaša pitanja!

Ogrizovićeva 21
Pon - Pet: 8-20h

Nastavkom korištenja ovog web-sjedišta prihvaćate Pravila o zaštiti privatnosti. Više informacija

Postavke datoteka kolačića na ovom web-sjedištu podešene su tako da nastavkom korištenja web-sjedišta bez promjene tih postavki, ili klikom na "Prihvaćam", pristajete na Pravila o zaštiti privatnosi.

Zatvori