Što su zubni implantati?

Zubni implantat je umjetni korijen zuba koji se u stomatologiji koristi kao potpora za nadomještanje jednog ili više izgubljenih zubi. Zubni implantati uklanjaju potrebu za brušenjem susjednih zuba, koji su nerijetko zdravi i cjeloviti, te može poslužiti kao nosač krunice, mosta ili mobilne proteze.

Zubna ordinacija Dentin: građa zubnog implantata

Suvremeni zubni implantati smještaju se u viličnu kost. Građeni su od titanskog ili cirkon-keramičkog vijka koji svojim oblikom oponaša zubni korijen. Površina zubnog implantata takva je da omogući što čvršće srastanje s kosti (oseointegracija).

Današnja dentalna implantologija temelji se na ideji oseointegracije. To je težnja da se stvori direktna veza između kosti i zubnog implantata, bez umetnutih slojeva mekih tkiva. O uspješnoj oseointegraciji govorimo ukoliko je došlo do čvrstog srastanja zubnog implantata i kosti te je on stabilan poput prirodnog korijena zuba.

Raširenost zubnih implantata

Danas su zubni implantati toliko rašireni, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj, da ih ugrađuju i stomatolozi bez specijalističkog obrazovanja. Međutim, u svakom slučaju, a posebno ako je riječ o opsežnoj implantoprotetskoj rehabilitaciji poželjna je suradnja oralnog kirurga i stomatološkog protetičara.

Ugrađujemo premium zubne implantate!
Javite nam se s pitanjima. Rado ćemo Vam pružiti potrebne informacije
Dođite na besplatan pregled i primite savjet dr. Balića, našeg glavnog implantologa. Uz stručno mišljenje možete zatražiti i neobvezujuću ponudu. Nazovite nas ili nam pošaljite upit.

Implantologija

Grana stomatologije koja se bavi ugradnjom implantata zove se implantologija. Ona nadomješta izgubljeni korijen zuba ugrađujući implantat u kost čeljusti. Suvremena stomatologija koja je u stanju pacijentima vratiti izgubljenu estetiku i funkciju nezamisliva je bez implantologije, odnosno implanto-protetike.

Zubna ordinacija Dentin Zagreb: djevojka s lijepim osmijehom

Kada ostanemo bez jednog ili više zubi, najbolje je odmah nadoknaditi izgubljeno. Čeka li se s nadomjestkom stomatološki zahvat može postati složeniji i skuplji zbog promjene položaja susjednih zubi. Stoga je lakše i povoljnije zahvatu pristupiti neposredno nakon gubitka zuba. Postoji nekoliko opcija za zamjenu izgubljenih zubi.

Standard izvrsnosti prema kojem se uspoređuju druge zamjenske opcije je ugradnja zubnog implantata na mjesto prethodno izgubljenog zuba. Zubni implantati imaju mnogo prednosti u odnosu na konvencionalne fiksne ili mobilne protetske radove. Oni su prirodnijeg izgleda, stabilniji i duljeg vijeka trajanju odnosu na druge opcije. Ono najvažnije, stimuliraju obnovu same kosti, čime se izbjegava gubitak koštane mase koji rezultira promjenama kontura i izgleda lica.

Zubna ordinacija Dentin Zagreb: zubni implantati u čeljusti

Iako zubni implantati inicijalno predstavljaju veći financijski trošak od primjerice zubnog mosta njihova trajnost čini ih najefektivnijom i dugoročno povoljnijom opcijom nadomještanja izgubljenih zubi.

Implantati mogu biti izrađeni od titana ili od cirkon-keramike. Ti materijali su najprihvatljiviji zbog svoje biokompatibilnosti. Oni ne izazivaju reakcije tkiva te stvaraju kemijske i mehaničke veze s okolnim tkivom (oseointegracija). Kirurški se ugrađuju u kost gdje nadomještaju izgubljene prirodne korijene zuba, odnosno nosače protetskog nadomjestka. Sastoje se od titanskog ili cirkon-keramičkog cilindra koji se sidri u kosti te nadogradnje koja viri izvan zubnog mesa. Nadogradnja omogućuje postavu krunice ili služi za fiksaciju zubne proteze.

Kome su namijenjeni zubni implantati?

Indikacije za ugradnju zubnih implantata su bezuba donja i/ili gornja vilica, djelomična bezubost, ali i nedostatak samo jednog zuba. Zubne implantate moguće je ugraditi i ako pacijent ima zubnu protezu loše retencije i stabilnosti, odnosno protezu koja mu funkcionalno smeta i koja ga čini nezadovoljnim.

Zubna ordinacija Dentin Zagreb: sredovječni par s lijepim osmijehom
Za ugradnju implantata prikladne su odrasle osobe kod kojih je rast čeljusti dovršen.

Ako su zadovoljene indikacije, a nema kontraindikacija, zubni se implantati mogu ugraditi svim odraslim osobama. Završetak rasta gornje, odnosno donje vilice smatra se donjom dobnom granicom za ugradnju zubnih implantata. To u načelu znači da implantati kod osoba mlađih od 16 godina nisu preporučljivi.

Postupak ugradnje zubnog implantata

Sam proces ugradnje implantata je kirurški zahvat u sterilnim uvjetima uz primjenu specifične opreme i instrumenata. Osoba koja provodi zahvat mora biti educirana za njegovu provedbu i za djelovanje pojave li se komplikacije. Da bi se osigurala bezbolnost, prije početka operacije pacijentu se daje lokalna anestezija.

Kada anestezija počne djelovati, pažljivo se otvara oralna sluznica i prikazuje kost. U kosti se napravi otvor točno određenog promjera u koji se postavlja implantat. Na implantat se postavlja pokrovni vijak, a sluznica se potom zašije tako da se implantat više ne vidi. Ovisno o broju implantata koji se ugrađuju, operacijski dio može trajati od 30 do 60 minuta.

Po završetku ugradnje implantata u kost potrebno je nekoliko mjeseci da bi došlo do oseointegracije, odnosno stvaranja krute veze između kosti i samog implantata. Istraživanja su pokazala da je kod donje vilice potrebno prosječno tri mjeseca da bi došlo do oseointegracije, dok je kod gornje vilice potrebno oko šest mjeseci.

Tijekom tog razdoblja pacijent može dobiti privremenu protetsku nadoknadu. Kada se nakon tog razdoblja cijeljenja utvrdi da je došlo do oseointegracije, slijedi drugi operacijski zahvat. Tijekom drugog zahvata sluznica se pažljivo otvara iznad implantata, odstranjuje se pokrovni vijak i ugrađuje “nadogradnja” koja je osnova na kojoj se izrađuje krunica, most ili proteza.

Trebate li ugraditi dentalni implantat?

  • Da, ako Vam nedostaje jedan ili više zubi, a želite trajno rješenje.
  • Da, ako želite osjećaj žvakanja i pouzdanosti najbliže onom kakve daje prirodan zub.
  • Da, ako želite da rješenje ne ide na štetu okolnih zdravih zubi (zubni most).

Želite li doznati više o zubnim implantatima posjetite naše web-stranice o zubnim implantatima, postupku njihove ugradnje i vijeku trajanja zubnih implantata. Zanima li Vas implantološko rješenje idealno za zamjenu zubne proteze ili potpunu bezubost pročitajte našu web-stranicu o All-on-4.

Kontaktirajte nas i postavite pitanje! Naši stomatolozi i osoblje rado će Vam odgovoriti.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.