All-on-4

All-on-4, ili “svi zubi na 4 implantata“, iznimno je implantološko rješenje. Riječ je o kombinaciji zubnog mosta i implantata koja daje veliku stabilnost i prirodan osjećaj žvakanja.

Prva implantološko-protetska rješenja All-on-4 nastala su krajem ’70-ih godina. Izumila ga je i patentirala tvrtke Nobel Biocare, koja je ujedno najviše doprinijela i njegovom razvoju. Naša stomatološka klinika, DentIN, službeni je specijalistički partner ovlašten za ugradnju zubnih implantata i sustava Nobel Biocare. Uz ove sustave možemo implantatima riješiti svaku i najsloženiju situaciju vezano uz nedostatak zubi.

Stomatološka klinika DentIN, Zagreb: slika sustava All-on-4, Nobel Biocare
Sustav All-on-4, Nobel Biocare

Je li nedostatak zubi velik problem?

Sa stajališta stomatološke znanosti gubitak zuba nije samo estetski, nego i ozbiljan funkcionalni problem. Izgubite li i samo jedan zub, to će se s vremenom odraziti na zdravlje preostalih zubi i na zdravlje čeljusti. Problem je daleko veći izgubite li više zubi.

Povlačenje zubnog mesa

Nakon početne osjetljivosti i postupnog zarastanja, zubno meso na mjestu izgubljenog zuba počet će tonuti. To će dovesti do ogoljivanja vrata zubnog korijena susjednih zubi.

Premda naoko bezazlena, ova činjenica s vremenom bi mogla dovesti do oboljenja parodonta – zubnog mesa i tkiva – ogoljenih zubi. Riječ je o parodontozi ili parodontitisu, kroničnoj bolesti koja može prouzročiti niz neugodnosti, kao i gubitak zubi.

Nestajanje čeljusne kosti

Gubitak ili resorpcija čeljusne kosti prirodan je proces nakon gubitka zuba. Tijelo prestaje hraniti čeljusnu kost koja je izgubila funkciju te dolazi do njezinog gubitka.

Rezultat će biti značajna destabilizacija i klimavost zubi oko upražnjenog mjesta u čeljusti. Ako se nešto ne poduzme, moguće je i njihov gubitak.

Neujednačeno žvakanje

Što više zubi nedostaje, to je opterećenje preostalih zubi i čeljusti veće. Naime, prilikom žvakanja proizvodi se velika žvačna sila. Uglavnom je nismo svjesni, budući da je čeljusni sustav sačinjen tako da učinkovito apsorbira i prenosi tu silu.

Međutim, ako u njemu nedostaju zdrave radne jedinice – vaši zubi – žvačna sila pokazat će razornu snagu. Njezina neujednačena raspodjela prouzročit će ne samo lošiji osjećaj žvakanja, nego i ugroziti zdravlje zubi i čeljusnog zgloba.

Problemi s čeljusnim zglobom

Bol u čeljusnom zglobu, škljocanje, klikanje i “preskakanje” zgloba, zatim, bol u uhu i vratu, glavobolja, itd., sve to mogu biti posljedice oboljenja čeljusnog zgloba. Jedan od uzroka destabilizacije čeljusnog zgloba jest i neujednačeno raspoređena žvačna sila.

Naime, ukoliko je riječ o nedostatku većeg broja zubi čeljust se prilikom žvakanja nejednako opterećuje. To s vremenom može destabilizirati čeljusni zglob i prouzročiti navedene zdravstvene tegobe.

Gubitak osjećaja samozadovoljstva i užitka u hrani

Uživanje u hrani i društvu prirodna je potreba. Nažalost, čak i naizgled jednostavan problem poput nedostatka zubi može ozbiljno narušiti ove male životne radosti.

Skrivanje osmijeha rukom, sustezanje od smijeha, čak izbjegavanje društvenih kontakata, zatim odricanje od jela koja nam pričinjaju nelagodu pri žvakanju, sve su to posljedice koje mogu pratiti dugotrajan nedostatak zubi.

Srećom, sve navedeno može se izbjeći te riješiti zahvaljujući suvremenoj stomatologiji.

Rješenja za nedostatak zubi

Suvremena stomatologija pronašla je niz solucija za nedostatak jednog ili više zubi. Ona rješavaju ne samo estetski, nego i funkcionalni problem nedostatka zubi.

Zubni implantati

Prije svega treba istaknuti učinkovitost ugrađivanja zubnih implantata. Zubni implantat je usadak koji zamjenjuje korijen zuba. Na njega zatim pričvršćujemo umjetnu zubnu krunicu čime u cijelosti rekonstruiramo izgubljeni zub.

Zahvaljujući ogromnom razvoju praćenom kliničkim studijama, zubni implantati danas predstavljaju najpouzdanije rješenje za nedostatak zubi.

Više o zubnim implantatima u stomatološkoj klinici DentIN doznajte na našoj web-stranici o zubnim implantatima.

Doznajte više o All-on-4, nudimo odličnu cijenu.
Imate li pitanje, slobodno nas kontaktirajte.
Dođite na besplatan pregled i primite savjet dr. Balića, našeg glavnog implantologa. Uz stručno mišljenje možete zatražiti i neobvezujuću ponudu. Nazovite nas ili nam pošaljite upit. Rado ćemo Vam odgovoriti.

Implantološko rješenje All-on-4

Kada nam nedostaje veći broj zubi gornje ili donje čeljusti, rješenje je zubni most ili totalna zubna proteza. Pri tom se po kvaliteti i osjećaju prirodnosti velika prednost daje kombinaciji implantata s protetikom. Riječ je o rješenju All-on-4.

Implantološko-protetsko rješenje All-on-4 dugoročno rješava problem nedostatka velikog broja zubi. Dok se za pričvršćivanje klasične zubne proteze koristi ljepilo ili drugi podjednako nestabilni sustavi, za stabilizaciju All-on-4 koriste se 4 implantata.

Rješenje je fiksno i čvrsto, zahvaljujući čemu vraća samopouzdanje pri žvakanju, smijehu i razgovoru. Iz tog razloga, premda klasična zubna protetika ima prednost u pogledu cijene, po pitanju kvalitete rješenja prednost ima All-on-4.

Stomatološka klinika DentIN, Zagreb: stariji par, lijepi zubi
All-on-4 odlično je rješenje za nadomještanje većeg broja zubi

 

Ostale velike prednosti rješenja All-on-4 su vijek trajanja rada i kvalitetnija oralna higijena. Zubni implantati uz pravilno održavanje te ovisno o životnom stilu pojedinca, imaju doživotno jamstvo, dok protetski rad za All-on-4, ovisno o materijalu izrade i održavanju, traje 10 godina, pa i više.

Proces ugradnje All-on-4

Nakon što u dogovoru s pacijentom zaključimo da je All-on-4 adekvatno i željeno rješenje prvo ćemo isplanirati implantiranje zubnih implantata.

Planiranje ugradnje All-on-4

Prije ugradnje zubnih implantata moramo provjeriti stanje čeljusne kosti pacijenta. To činimo na temelju ortopana i drugih tipova rendgenskih snimaka čeljusti.

Ukoliko je potrebno, u ovoj ćemo fazi izvaditi preostale zube pretežno bezube čeljusti. Taj korak nužan je iz više razloga. Uz to što predstavljaju fizičku zapreku ugradnji kompletnog zubnog luka, preostali zubi vade se i radi modeliranja podloge na koju ugrađujemo All-on-4.

Pri tome treba naglasiti da je gotovo sigurno kako preostali zubi nakon duže bezubosti čeljusti nisu više dovoljno funkcionalni i zdravi. Samim tim nisu dugoročno održivi.

All-on-4 odlično je rješenje za nedostatak velikog broja zubi.
Javite nam se s pitanjima. Rado ćemo Vam pružiti potrebne informacije
Dođite na besplatan pregled i primite savjet dr. Balića, našeg glavnog implantologa. Uz stručno mišljenje možete zatražiti i neobvezujuću ponudu. Nazovite nas ili nam pošaljite upit. Rado ćemo Vam odgovoriti.

Planiranje privremenog protetskog rada

Sastavni dio planiranja za All-on-4 jest i planiranje protetskog rada kojem će dati potporu.

Pri tom, za prvu fazu, u kojoj se oporavljate od implantiranja, planiramo privremeni protetski rad od akrilata. Trajno rješenje, od materijala poput zubne keramike ili cirkon-keramike, planiramo nakon što Vašeg oporavka.

Ugradnja zubnih implantata za All-on-4

Za postavljanje rješenja All-on-4 zubne implantate ugrađujemo na sljedeći način:

U prednjoj regiji čeljusti okomito se ugrađuju dva zubna implantata. Druga dva ugrađuju se u stražnjoj regiji pod kutom od 45 stupnjeva. Ugradnja pod nagibom omogućuje veću stabilnost jer zahvaća veći dio čeljusnog grebena.

Implantiranje je bezbolno uz primjenu lokalne anestezije. Za ugradnju jednog zubnog implantata potrebno je oko 20 minuta.

Nakon implantiranja, mjesta ugradnje zašivaju se, a pacijent upućuje u savjete za pravilan i brz oporavak.

Oporavak nakon ugradnje zubnih implantata

Nakon implantiranja bit će potrebno 3-6 mjeseci oporavka. Tijekom tog razdoblja posjetit ćete nas nakon 10-ak dana radi vađenja konaca, a zatim i kasnije, radi redovne kontrole.

Moći ćete jesti tijekom oporavka

Zahvaljujući prethodnom planiranju privremeni protetski rad je spreman za ugradnju odmah nakon implantiranja. Drugim riječima, tijekom perioda oporavka moći ćete normalno jesti.

Zahvaljujući ovoj činjenici, često govorimo da uz All-on-4 možete u jednom danu dobiti sve nove zube.

Ugradnja trajnog protetskog rada za All-on-4

Nakon uspješnog oporavka možemo uzeti otisak za izradu trajnog protetskog rada.

Trajni protetski rad bit će gotov za 5 do 7 radnih dana. Vi ćete u međuvremenu i dalje koristiti privremeni protetski rad.

All-on-4 ugrađujemo uz premium zubne implantate.
Javite nam se s pitanjima i doznajte više!
Dođite na besplatan pregled i primite savjet dr. Balića, našeg glavnog implantologa. Uz stručno mišljenje možete zatražiti i neobvezujuću ponudu. Nazovite nas ili nam pošaljite upit. Rado ćemo Vam odgovoriti.

Tko je prikladan kandidat za ugradnju All-on-4?

U današnjoj stomatologiji gotovo i nema indikacija protiv ugradnje zubnih implantata. Sva stanja mogu se riješiti kako bi se pacijentu mogli ugraditi implantati. Pri tome možemo savjetovati odgađanje ili, u slučaju postojanja nekih bolesti, zatražiti prvo pregled i odobrenje drugih specijalista medicine.

Uz prethodan pregled i savjetovanje, ugradnju All-on-4 preporučujemo:

 • pacijentima koje klasičnu zubnu protezu žele zamijeniti stabilnim, fiksnim rješenjem,
 • pacijentima kojima nedostaje velik broj zubi jedne ili obje čeljusti,
 • pacijentima kod kojih većinu preostalih zubi treba izvaditi zbog lošeg stanja te zbog nemogućnosti sanacije,
 • pacijentima koji, uz sve navedeno, nemaju dovoljno kosti u stražnjoj regiji.

Cijena rješenja All-on-4

Cijena implantološko-protetskog rješenja All-on-4 temelji se na kvaliteti zubnih implantata i materijala korištenog za protetski dio.

U Stomatološkoj klinici DentIN koristimo isključivo premium švicarske implantate Nobel Biocare. Izrađeni su od čistog titana te uz pridržavanje naših savjeta o održavanju traju doživotno.

Što se tiče materijala za izradu protetskog dijela, u DentIN-u nudimo mnogo mogućnosti: od vrlo povoljnog akrilatnog rješenja, do trajnijih materijala poput zubne keramike ili cirkon-keramike.
U svim pitanjima koja se tiču materijala i cijene All-on-4 otvoreni smo individualnom dogovoru sa svakim pacijentom jer naš cilj je Vaše dugotrajno zadovoljstvo i zdravlje.

Prednosti ugradnje All-on-4:

 • veća stabilnost: sasvim fiksno rješenje, poput prirodnih zubi
 • veće uživanje u hrani i društvenim kontaktima: nema smetnje pri jelu, razgovoru i smijanju
 • veća ugodnost nošenja: nema poticaja na povraćanje (npr. uslijed pomicanje mobilnih proteza prema jednjaku)
 • veća ugodnost održavanja: nepotrebno ljepilo za proteze, ne treba vaditi prije spavanja, itd.
All-on-4 pouzdano je i trajno rješenje.
Pošaljite upit i rado ćemo Vam pružiti potrebne informacije.
Dođite na besplatan pregled i primite savjet dr. Balića, našeg glavnog implantologa. Uz stručno mišljenje možete zatražiti i neobvezujuću ponudu. Nazovite nas ili nam pošaljite upit. Rado ćemo Vam odgovoriti.

Trebate li ugraditi dentalni implantat?

 • Da, ako Vam nedostaje jedan ili više zubi, a želite trajno rješenje.
 • Da, ako želite osjećaj žvakanja i pouzdanosti najbliže onom kakve daje prirodan zub.
 • Da, ako želite da rješenje ne ide na štetu okolnih zdravih zubi (zubni most).

Želite li doznati više o zubnim implantatima posjetite naše web-stranice o zubnim implantatima, postupku njihove ugradnje i vijeku trajanja zubnih implantata.

Pozivamo vas na besplatan pregled. Trebate li savjet ili informaciju pošaljite nam upit i rado ćemo Vam odgovoriti!

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.