Što je zubna protetika?

Stomatološka protetika i implantologija nadopunjuju se i čine jednu novu cjelinu, ali daleko prije stomatološke implantologije protetika je bila jedina grana kojom se mogao nadomjestiti izgubljeni zub ili više njih.

Protetika se dijeli u dvije osnovne skupine, a to su fiksna i mobilna protetika koje se često nadopunjuju ako se radi o kombiniranim radovima.
Zubna ordinacija DentIN: stariji bračni par lijepog osmijeha

Fiksna protetika je kao što i samo ime kaže čvrsto vezana za zube posebnim cementom i ne može se skidati te je njen smisao da oblikom i bojom imitira prirodne zube, te da u isto vrijeme pacijent nema osjećaj da ima u ustima nešto umjetno nego da osjećaj bude potpuno prirodan!

Zubna protetika može znatno poboljšati kvalitetu življenja.
Ne morate trpjeti zbog nedostatka zubi. Dovoljno je nadomjestiti ih kako biste ponovo uživali u hrani i svom osmijehu.
Pozivamo vas na besplatan pregled. Uz stručno mišljenje našeg glavnog implantologa dobit ćete i neobvezujuću ponudu. Nazovite nas ili nam pošaljite upit. Naše ljubazno osoblje odgovorit će na svaki vaš upit.

Od materijala koji se koriste u fiksnoj protetici još uvijek je najzastupljenija metalkeramika, ali sve više mjesto ustupa bezmetalnoj odnosno zirkon keramici zbog njenog nemjerljivog estetskog efekta. Zirkon je materijal koji svojom prirodnom bojom i incizalnom transparencijom savršeno imitira boju zuba te estetika na zirkonskim krunama daje novu dimenziju dentalnoj protetici!

Pod mobilnom protetikom smatramo proteze koje se po potrebi mogu skinuti radi higijene i relaksacije sluznice. Mobilna protetika zahtijeva period privikavanja i suradnju pacijenta pošto je higijena mobilno protetskih radova jako bitna za dugovječnost samog rada.

Postoje potpune i djelomične proteze, gdje se potpune proteze koriste kada je pacijentova čeljust potpuno bezuba, dok kod djelomičnih proteza imamo parcijalnu bezubost, a pacijent nije kandidat za fiksno protesku terapiju ili implantološku terapiju. Mobilna proteza kod kombiniranih radova može biti vezana za zube kvačicama ili kopčama pri čemu su kopče estetski i funkcionalno puno bolje i dugovječnije, a i sam osjećaj u ustima je prirodniji.

Ljuskice/veneers

Zubne ljuskice su estetski hit u području protetike. Daju fantastične estetske rezultate uz minimalno brušenje zubnog tkiva, a s njima je moguće promijeniti oblik i boju zuba bez da se brusi cijeli zub, već samo prednja ploha zuba koja je izložena pogledu. Funkcijski se zub ponaša kao prirodni obzirom da je većina površine ostala netaknuta.

Krunice i mostovi

Mostovi i krunice izrađeni od potpune keramike danas predstavljaju estetski vrhunac protetske rehabilitacije u ustima, bilo da se radi o restauraciji jednog zuba, ili nadomještanju više zubi koji nedostaju. Prednost potpuno keramičkih radova je njihova transparentnost, koja dopušta prolaz svjetlosti kroz materijal, isto kao kod prirodnog zuba. Na taj način postiže se vrhunski estetski rezultat. Osim toga, kod potpuno keramičkih radova, i nakon prirodnog povlačenja zubnog mesa nije vidljiv crni metalni rub krunice kao kod metal- keramičkih radova.

Nadomjestite izgubljene zube i vratite svoju kvalitetu življenja.
Uz kvalitetu zubnu protetiku možete ponovo uživati u hrani i svom osmijehu.
Pozivamo vas na besplatan pregled. Uz stručno mišljenje našeg glavnog implantologa dobit ćete i neobvezujuću ponudu. Nazovite nas ili nam pošaljite upit. Naše ljubazno osoblje odgovorit će na svaki vaš upit.

S obzirom na to koje zube nadomještamo, dajemo prednost određenim vrstama keramike:

  • za mostove u stražnjem segmentu, koji su izloženi velikom žvačnom opterećenju, odlučujemo se za cirkon-oksidnu keramiku. To je najčvršći potpuno keramički sustav, gotovo je usporediv s čvrstoćom metalkeramike.
  • za nadomjestak zuba u frontalnom segmentu, gdje žvačno opterećenje nije tako veliko, pribjegavamo korištenju staklo-keramike. Zahvaljujući svojoj transparenciji, staklo-keramika je kao materijal najsličniji prirodnom zubu, stoga se takva keramička krunica izgledom idealno može uklopiti u Vaš osmijeh.

 

Krunice i mostovi cementiraju se na prethodno izbrušene zube ili implantate. Krunice u potpunosti prekrivaju izbrušeni zub te služe, osim kao pojačanje zuba, postizanju ljepšeg izgleda, oblika ili orijentacije zuba. Mostovi se preporučuju u slučaju gubitka jednog ili više zubi. Oni premošćuju prazan prostor te se cementiraju na izbrušene susjedne zube ili na implantate. Nesaniran gubitak zubi dovodi do rotacije i naginjanja zubi u prazan prostor koje kao posljedicu ima poremećen odnosno loš zagriz, sklonost parodontnim oboljenjima te poremećajima temporomandibularnog zgloba.

Pozivamo vas na besplatan pregled. Imate li pitanja ili želite dogovoriti besplatan termin slobodno nas kontaktirajte.

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.