PRF protokol

PRF ( eng. platelet rich fibrin): TROMBOCITIMA OBOGAĆEN FIBRI

Sigurno ste se puno puta zapitali kako rana cijeli kada se porežete ili ozlijedite. Cijeli pomoću trobocita i faktora rasta iz krvi. Sad zamislite kako bi moglo brzo cijeliti kada bi imali neograničene količine tog faktora rasta. Upravo to nudi PRF metoda.

PRF je revolucionarna metoda cijeljenja tkiva pomoću pacijentove krvi te je samim time potpuno bezopasna i zapravo poželjna zbog potpune odsutnosti bilo kakvih alergijskih reakcija.

Sam proces je vrlo jednostavan i ugodan za pacijenta; kada je pacijent u ordinaciji izvadi mu se krv u posebnu ampulu te se stavi u  uređaj za cetrifugu gdje se odvajaju fibrin i trombociti koji su koncentrirani u malom volumenu te se lako apliciraju u ekstrakcijsku ranu ili oko imaplantata kada se implantat ugrađuje imedijatno u ekstrakcijsku ranu nakon vađenja zuba. Sam postupak traje između 10-15 minuta.

Prilikom aktivacije faktori rasta izlaze iz trombocita i stimuliraju na prvom mjestu angiogenezu tj. stvaranje novih krvožilnih sudova pa time i rast nove kosti u koštanim defektima. Uz PRF proces prihvaćanja implantata dovodimo na višu razinu te se može reći da je PRF postupak danas gotovo neizostavan korak nakon ekstrakcije zuba kao priprema za ugradnju zubnog implantata.

Osim u stomatologiji PRF ima i sve veću primjenu u estetici lica gdje se faktori rasta apliciraju u kožu sa odličnim rezultatima. Koristi se i za stimulaciju rasta kose.

Ono što je bitno naglasiti je činjenica da je ljudsko tijelo samo sposobno sebe zacijeliti te mu je neki puta samo  potreban mali poticaj, a PRF je upravo to!

Javite nam se svim pitanjima ili rezervirajte svoj termin

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.