Parodontologija

Lijepi zubi mogu biti samo zdravi zubi, a za zdrave zube presudno je zdravlje parodonta odnosno zubnog mesa i kosti koja okružuje zub. Parodontologija je grana stomatologije koja se bavi liječenjem potpornih struktura zuba, a to su zubno meso, zubna kost i zubni (parodontni) ligament.

Što je parodontna bolest?

Danas se smatra da je parodontna bolest –  parodontitis (periodontitis) jedna od najrasprostranjenijih bolesti na svijetu i veliki razlog gubitka zubi kod ljudi. Sama bolest parodonta dolazi sporo i bez boli zato je pacijentima teško prepoznati da boluju od parodontne bolesti dok ne bude kasno. Razlog nastanka može biti genetski (ako netko u obitelji ima bolest), stres te neodgovarajuća higijena. Jedan od simptoma je krvarenje zubnog mesa dok peremo zube, neugodan zadah iz usta kao i klimavost zubi kada je bolest već uznapredovala. Zubni plak je jedan od faktora nastanka parodontne bolesti i faktor na koji možemo direktno utjecati!

 

 

Bakterije plaka stvaraju uvjete koji su štetni za tkivo te neodgovarajućom higijenom pomažemo bakterijama njihovo razmnožavanje i stvaranje daljnjeg plaka i upale. Kako si pomoći? Dentalna higijena je najvažniji faktor u zaustavljanju parodontne bolesti. Redovito pranje zubi kao i profesionalno čišćenje zubi u stomatološkoj ordinaciji dva puta godišnje je najmanje što možete učiniti za zdravlje svojih zubi!

Liječenje paradontitisa – bolest zubnog mesa

U dogovoru s pacijentom, specijalist parodontologije izrađuje plan terapije. Prvi korak je motivacija pacijenta u provedbi izvrsne oralne higijene koja je preduvjet uspješnosti parodontološke terapije. Inicijalna terapija započinje uklanjanjem supragingivnih naslaga plaka i kamenca te poliranjem zubi. Praćena je nekirurškim zahvatom struganja i poliranja površine korijena, postupkom kojim se uklanja plak i kamenac iz dubokih parodontnih džepova, zaglađuje korijenska površina i otklanjkaju bakterijski toksini s površine korijena.

Kod velikog broja pacijenata takav postupak dovoljan je za postizanje zdravlja, no kod određenog broja pacijenata nameće se potreba daljnje kirurške terapije. Brojne kirurške metode imaju zajednički cilj – uspostava zdravog parodonta. Mogućnosti su brojne, a danas nam na raspolaganju osim vlastitih koštanih transplantata stoji čitav spektar koštanih nadomjesnih materijala kako bi se postigla regeneracija izgubljenog koštanog tkiva.

Naposljetku, za održavanje postignutog zdravlja važna je redovita kontrola i dobra oralna higijena!

Javite nam se svim pitanjima ili rezervirajte svoj termin

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.